Temperatur/Lagring

Lagring

Vin krever å bli lagret ved en konstant temperatur, helst mørkt og kjølig. Vinkjellere bør ha en temperatur på mellom 12 og 14 Celsius grader.° Vin som lagres over lengre tid bør aldri bli utsatt for temperaturer høyere enn romtemperatur. Alt som lagres på lyse og varme steder bør konsumeres innen ett år.

 

ºC Type vin
25  
20 De beste røde vinene, spesielt viner fra Bordeaux
17 Rød burgunder, de beste hvite burgundere, Portvin, Madeira
16 Chianti, Zinfandel, Côtes du Rhone
13 Lettere røde viner, f.eks. Beaujolais
11 Idiell vinkjeller temperatur. Sherry
10 "Fino Sherry", de fleste tørre hvite viner, Champagne, Rosé-viner
7 De fleste søte hvite viner, musserende viner

 

Og her en liste fra Apéritif:

ºC 

Type vin

19

Lagrede, rike rødviner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fraToscana, Ribera del Duero

18

Yngre viner fra Bordeaux, Piemonte, Brunello og Vino Nobile fraToscana, Ribera del Duero

samt Cabernet Sauvignon-baserte viner fra den nye verden.

16 - 17

De store vinene fra Côtes du Rhone (Côte Rôti, Hermitage, Châteauneuf-du-pape m.fl.),

Chianti Classico Riserva, Shiraz og Syrah fra den nye verden

15

De fleste rimelige rødviner og hetvin som bl.a. portvin

14

Vellagrede hvite burgundere samt rød beaujolais og andre unge rødviner av samme type

13

De rikeste champagnene

12

Kraftige hvitviner og rike, vellagrede tyske hvitviner 

11

Årgangschampagne

10

Ideell temperatur for tørr og fruktig hvitvin

9

Champagne brut (tørr) 

8

Halvtørre hvitviner

7

Halvsøte og søte hvitviner (dessertviner) samt roséviner og enkle musserende viner 

6

Isvann